Ooit al gehoord over het fenomeen ‘cross-border-shopping’? Een fancy naam voor Belgen die vaak in het buitenland online aankopen doen. Eerder wezen verscheidene onderzoeken al uit dat, wie online koopt, 2 keer zoveel spendeert. Toch zijn er enkele aandachtspunten en barrières die je op voorhand best in kaart brengt. Want de kans is reëel dat je extra kosten betaalt.
Binnen de Europese Unie
Je hoeft geen invoerrechten te betalen. Wat de btw betreft: voor grote webwinkels geldt de btw van het land van de koper (jij dus). Kleinere webwinkels hebben de toestemming om het tarief van eigen land toe te passen. Weet dat de btw altijd is inbegrepen in de factuur. Dat wil ook zeggen dat je ze meteen hebt betaald en geen onaangename verrassingen krijgt. Je wilt weten wanneer een webshop als klein of groot wordt beschouwd? Kijk dan op wikifin.be.
Buiten de Europese Unie
Bestel je in een online shop buiten de EU? Dan zijn er andere regels van toepassing. Laten we eerst al eens kijken naar de dossier- en douanekosten. Zodra een pakketbedrijf je bestelling levert, worden bepaalde kosten aangerekend om het pakket te registreren bij de douane. Doorgaans liggen deze bedragen tussen 10 en 30 euro. Ook voor btw is een speciale regel van kracht: gaat het om bestellingen met een factuurbedrag lager dan 22 euro? Dan hoef je geen btw te betalen. Voor hogere bedragen betaal je 6% of 21% btw. Onthoud dat dat percentage normaal gezien wordt berekend op basis van douanekosten, invoerrechten en accijnzen. Dat kan tellen.
Hoe zit het dan precies met die invoerrechten? Je betaalt ze zodra het bedrag hoger ligt dan 150 euro. De precieze hoogte hangt af van het soort product dat je koopt. Daar kunnen trouwens nog extra bedragen bij komen: de accijnzen. Die betaal je op enerigeproducten, tabak, elektriciteit, alcohol en sommige parfums.
Geen namaakproducten
Bij bestellingen van merkproducten is het opletten geblazen. Ga grondig na of het gaat om nepproducten. De douane kan je hiervoor nog extra kosten aanrekenen.