Online betaalmethodes

Algemeen gezien is het betaalproces vergelijkbaar met dat van een fysieke shop. Je kiest je producten en je gaat naar de kassa. Eens je daar bent beland, kun je meestal kiezen uit verschillende betaalopties. Hieronder een beknopt overzicht van het proces en de meest gebruikte methodes.

Partijen in het betaalproces

kredietkaart3 partijen zijn betrokken bij je betaling. Eerst en vooral is dat de website waar je een product of dienst aankoopt. Als tweede denken we aan de partner die de betaalmogelijkheid aanbiedt, zoals een terminal. De derde instantie is de bank. Die is uitsluitend betrokken bij de uiterst financiële kant van de zaak: ze schrijft het geld over.

Visa

Wereldwijd zijn er niet minder dan 1,7 miljard Visa-kaarthouders, natuurlijk met een merendeel in de VS. Ook op gebied van transacties mag het tellen: Visa is de grootste kredietkaartuitgever ter wereld. Koop je online een product aan, hoef je enkel het Visa-nummer en een code van drie cijfers in te geven. En zoals je wellicht weet, worden je transacties aan het einde van de maand in mindering gebracht. Let wel: op sommige websites (meestal internationale) kun je uitsluitend met Visa betalen. Je ziet dat vaker terugkomen bij mensen die op voorhand bezoekerspassen kopen voor hun reis. Wat je ook hebt zijn visakaarten die voor online aankopen een soort cashback geven. De visakaart van Beobank geeft bijvoorbeeld in Belgie 1 procent cashback op online aankopen. Handig meegenomen!

PayPal

PayPal is geen onbekende in het online betaalproces. De populariteit van deze service blijft stijgen en wordt gebruikt tussen personen onderling en bedrijven. Je kunt sinds een tijdje ook PayPal-betalingen uitvoeren via je smartphone.

Bankoverschrijvingen

Natuurlijk mogen ook de bankoverschrijvingen niet ontbreken in dit lijstje. Meer zelf, ze zijn het middel bij uitstek voor internationale betalingen. Met de komst van SEPA is het proces van zowel overschrijvingen als domiciliëringen sterk vereenvoudigd. Let wel op, Tim van TB Shops liet hierover het volgende optekenen: “Overschrijvingen zijn eigenlijk in niemand’s voordeel. Je bent als klant minder beveiligd, je bestellingen gaan trager verwerkt worden en voor de handelaar komt er meer werk bij kijken. Het is dus voor iedereen een matige oplossing!”

Bancontact/Mister Cash

Vandaag de dag is Bancontact/Mister Cash onmisbaar voor je online aankopen. Je weet vast al hoe het werkt: je voert betalingen uit via de betaalsystemen van de grootste Belgische banken. Het enige wat je hiervoor hoeft te hebben is een kaartlezer van je bank. De kans bestaat dat ook de betaalbakjes van andere banken werken. Kaartlezers zijn trouwens meestal gratis.

Onze pagina's